top of page

By Referátový výběr

Zaregistrujte se k odběru aktuálních článků!

Děkujeme, že jste se zaregistrovali!

PŘÍJEM ULTRAZPRACOVANÝCH POTRAVIN OVLIVŇUJE PSORIÁZU

PŘÍJEM ULTRAZPRACOVANÝCH POTRAVIN OVLIVŇUJE PSORIÁZU

21. prosince 2024 v 11:00:00

-hop- (ilustrační obrázek AI)

Konzumace ultrazpracovaných potravin úzce souvisí s aktivní formou psoriázy, což podtrhuje význam výběru kvalitních potravin pro zdraví naší kůže.

Strava ovlivňuje zánětlivé procesy v našem těle, proto může hrát zásadní roli při snižování zánětu a zlepšování kvality života u pacientů s chronickými onemocněními. Ultrazpracované potraviny (UPF) jsou v poslední době předmětem obav kvůli jejich možnému vlivu na rozvoj nemocí, jako je diabetes 2. typu, kardiovaskulární onemocnění nebo zánětlivá onemocnění střev. Nicméně jejich vztah k aktivní psoriáze zůstával dosud neprobádaný.

Tato průřezová studie využila data z NutriNet-Santé, probíhající mezi listopadem 2021 a červnem 2022. Účastníci studie byli rozděleni podle přítomnosti psoriázy na skupiny „bez psoriázy“, „neaktivní“ a „aktivní“. Konzumace ultrazpracovaných potravin byla rozdělena do tří třetin podle denního příjmu. Asociace mezi ultrazpracovanými potravinami a psoriázou byla hodnocena více kategoriální logistickou regresí, přičemž byly zohledněny faktory jako věk, BMI, kouření, fyzická aktivita či komorbidity.

Z 18 528 účastníků (medián věku 62 let, 74 % žen) bylo 1 825 osob s psoriázou, z toho 803 s aktivní formou. Skupina s aktivní psoriázou měla vyšší BMI (16 % obézních oproti 9 % ve skupině bez psoriázy) a nižší podíl žen (68 % oproti 74 %). U aktivní psoriázy byly častější komorbidity, například kardiovaskulární onemocnění (7 % vs. 5 %) nebo zánětlivé revmatické nemoci (9 % vs. 3 %). Konzumace ultrazpracovaných potravin byla signifikantně vyšší u osob s aktivní psoriázou (3. třetina, OR = 1,36, 95 % CI: 1,14-1,63).

Výsledky ukazují na možnou roli ultrazpracovaných potravin jako prozánětlivého faktoru, nezávislého na BMI. Limitací studie byla možná chybná klasifikace na základě self-reportingu psoriázy.

KLÍČOVÁ SLOVA: psoriáza – ultrazpracované potraviny – výživa

ZDROJ: Penso, L.; Touvier, M.; Srour, B., Ezzedine, K.; Sbidian, E. Ultraprocessed
Food Intake and Psoriasis. JAMA Dermatol. Published online November 27, 2024

Dostupné z:
https://shorturl.at/5wDvf [cit. 2024-12-03]

bottom of page